2011. október 7., péntek

Sorozatszemle (Hetedik mennyország)

Most egy kis újdonság fog következni. :)
Mivel mostanában a sulim annyira lefoglal, hogy nem jut időm filmeket nézni, hát közzéteszem azon bejegyzéseimet, amik az általam kedvelt sorozatokról fognak szólni, amiknek az újabb részeire mindig szakítok időt. :)
Lehet, hogy többször is fogok írni egy-egy részről – főleg, mikor még a hatása alatt vagyok –, vagy esetleg előfordulhat, hogy az épp kiolvasott könyvet fogom reklámozni. Ehhez is van már egy piszkozatom, a napokban ezt is fel fogom tenni, addig is, filmekre fel! :)

Hetedik mennyország (7th Heaven) (1996-2006)


Szerintem nincs olyan ember, aki ne hallott volna róla. Még ha nem is szereti, mindenki ismeri, akárcsak a Jóbarátokat. Mivel mindkettő elég hosszú, több évados sorozat, nem nehéz legalább egyszer összefutni velük, bár az utóbbival kicsit gyakrabban, mint a szóban forgóval.

A sorozat egy család élete köré épül, a protestáns lelkész, Eric Camden (Setphen Collins), felesége Annie (Catherine Hicks) és a gyerekek, Matt (Barry Watson), Mary (Jessica Biel), Lucy (Beverley Mitchell), Simon (David Gallagher), Ruthie (Mackenzie Rosman), az ikrek Sam és David (Nikolas és Lorenzo Brino) és a család ismerősi, barátai, rokonai köré.

Tíz szezon nem kevés idő, hiszen egy évad gyakorlatilag egy egész évet ölel át, ami azt jelenti, hogy a család a szemünk láttára öregedik/nő fel. A kicsi Ruthie-ból egy bájos és szép tinédzser lesz, a szöszi Simonból egy vonzó, de kissé zűrős fiatalember, Lucyból, a bőgős tipikus tizenhárom éves lányból egy tettre kész lelkész (az apja után), anyuka és feleség válik, a nőcsábász Mattből pedig egy orvos és férj.
Maryt szándékosan hagytam ki a felsorolásból, mivel az ő élete egy kissé vakvágányra vezet, hiszen az összes Camden közül ő a legzűrösebb, az egész családdal együttvéve nem történik annyi minden, mint vele egymagában. Sajnos ő rossz útra lépett, és még ezek a szülők sem tudták őt egyenesbe hozni, amit nem bánok, mert így legalább még jobban látszik, hogy mennyire nem tökéletes az emberiség, hiába nevelkedünk példamutató szülők között, vagy ennek ellenére, vagy pont ezért, de igenis lehet valaki selejtes. Bocs, Mary, de ez van. Az, aki elhagyja a férjét ÉS a gyermekét is, na, az nálam nem sokat ér. :)
Amúgy valószínűnek tartom, hogy a színésznő miatt lett elrontva Mary karaktere, de amíg ez nem biztos, addig így érzek… :) (Meg persze azután is… :P)

Azonban még a lezüllött Mary sem tudja csökkenteni a sorozat értékét, mert egy kis bonyodalom mindig kell, és amúgy is rengeteg mellékszereplő feltűnik a sorozatban, vagy több, vagy kevesebb ideig. A családról tudni kell, hogy szeretnek segíteni másokon, sőt, egyenesen lételemük a segítségnyújtás, ezért sokszor átjáró házzá válik a lakásuk, amit érdekes módon egyik Camden sem bán annyira.
Sokszor barátokon segítenek, sokszor ismeretlen családokon, rokonokon, ismerősökön, de valakin mindig.
Minden egyes rész egy komoly témát boncolgat, és sokszor igenis elgondolkodtató, nem egyszer megható.
Egy kis személyes megjegyzés: az én egyik kedvenc részem – a sok közül – pl., mikor egy Holokauszt túlélő nő meséli el a hátborzongató életét, azon például minden alkalommal bőgök. (Lásd: II. szezon: 9. rész.)
Rengeteg vicces és szórakoztató résznek lehetünk szem- és fültanúi, számtalan drámainak, de nem kevés idegesítőnek is, mert bizony itt is tudnak húzni-halasztani dolgokat.

A karakterekről egy kicsit:

- Eric és Annie: Őszinte leszek, engem néha kicsit bosszant a szigor, amit a gyerekeken alkalmaznak, de mégis remek szülőknek tartom őket. Irigylésre méltó, hogy Eric a lelkészi szakmájával el tudja tartani a családot, úgy, hogy Annie-nek nem kell dolgozni mennie, és háztartásbeliként élheti a mindennapjait. Nem mondom, hogy könnyű élet, de sokkal, sokkal jobb, mint ha uralkodnak az ember felett. Ennek ellenére azért ő is megpróbálkozik egy-két dologgal, mégis mindig visszahúzza őt az anyai gondoskodás, főleg, mikor megszületnek az ikrek.

- Matt: Matt főként a sorozat elején szerepel sokat, és úgy a háromnegyedén túl már csak alig-alig. Összeköti az életét egy lánnyal, akit akkor még csak egy napja ismer, aztán rövid időn belül New Yorkba költöznek, és ott tanulnak az orvosin. Ő az elsőszülött, a nagy tesó, aki rendszerint kötelességnek is érzi, hogy ezt hangsúlyozza is a kisebbeken, és amíg szerepel, nagyon lelkiismeretesen végzi a dolgát. Kedvelhető szereplő.

- Mary: Róla szerintem nem kell túl sokat mondanom, hiszen a „lecsúszott” mindent elmagyaráz, de azért megpróbálkozom: Mary az önfejű, kissé ingerlékeny lány, a kosárlabdázás szerelmese, és mikor elütik őt kocsival, és a lába megsérül, le kell állnia a sporttal egy időre. Ez, és annak a lehetősége, hogy talán soha többé nem játszhat, annyira kikészíti, hogy hiába épül fel, már soha nem lesz ugyanaz a lány, aki előtte volt. Egyre több olyanban vesz részt, amiben nem kéne, váltogatja a pasijait, míg végül Ericék megelégelik ezt az életet, és elküldik a nagyszülőkhöz – Ruth-hoz és az Ezredeshez, Eric szüleihez – északra, ahol próbálják észhez téríteni. Hiába minden próbálkozás, a lány időközben felnő, de a viselkedése nem változik, maximum a rafináltságban. Telnek-múlnak az évek, férjhez megy, szül egy babát, azt hisszük, megváltozik, mígnem bejelenti, hogy elhagyta a családját. Mary története az utolsó részig ezennel ki is merül, ott azonban érdekes információkat tudhatunk meg.

- Lucy: Lucy áll hozzám a legközelebb, főleg a vége felé, mikor korban egy idősek vagyunk, azzal a különbséggel, hogy neki már van családja. Tizenhárom éves, amikor elindul a történet, és épp a fiúkkal küzd, ami probléma elég hamar megoldódik, hiszen az összes Camden közül neki volt a legtöbb „szerelmi” kapcsolata, az biztos, hogy a sorozatban tanult meg csókolózni. :) Egy elég érzelmes lányról van szó, sokszor kisebbségi és elnyomási komplexusai vannak, de mindezek ellenére nagyon szerethető. Meg van győződve róla, hogy mindent ő tud meg utoljára – és ez sokszor be is igazolódik –, szeret sokat hisztizni és túldramatizálni dolgokat. Huszonpár éves korára viszont többgyermekes anyuka lesz, ami számomra irigylésre méltó. Főleg a férje, Kevin Kinkirk (George Stults). :)

- Simon: A tizenéves kisfiú a sorozat elején meg van őrülve egy kutyáért, amit meg is kap Pajkos „személyében”, aki az utolsó részig állandó szereplővé növi ki magát. Simon, a bankos, ahogyan hívja a család. Simon életét egy tragikus baleset változtatja meg, amikor a jogosítvány megszerzése után nem sokkal elüt egy biciklist, aki bele is hal a sérüléseibe. Később azonban kiderül, hogy nem egészen ő tehet róla, sőt, voltaképpen, egyáltalán nem, hiszen a fiú be volt drogozva, és nem volt kivilágítva a sötét éjszakában, ő mégis magát okolja, ezért a gimnázium utolsó éve előtti nyáron kilobbizza, hogy elköltözhessen egy kollégiumba, New Yorkba, ami sok vonakodás után megvalósul. Ott aztán beleveti magát az életbe, és ő lesz az első Camden, aki házasság előtt szexel (a szex a sorozat egyik fő alappillére, annak ellenére, hogy sokszor még ki sem ejtik a szót), és aki egy olyan lányba szeret bele, akit senki nem tud elviselni. Rose (Sarah Thompson) egyszerűen kiállhatatlan!

- Ruthie: Ruthie alig pár éves, amikor a sorozat indul, és talán rajta lehet látni a legnagyobb változást, hiszen a kis bongyor hajú lányból a szemünk előtt válik egy tizenhat éves, szexi tinivé. Mackenzie amúgy teljesen egy idős velem, ugyanabban az évben születtünk, szóval ezt a fejlődést duplán nagyon érdekes volt végignézni. Minden infót tud mindenkiről, ő a hallgatózás mestere, és korához képest feltűnően érett, bár ez a tinikorszakában nem mutatkozik meg, a fiúk az ő eszét is képesek elvenni. Martin (Tyler Hoechlin), az egyik Camden-házban lakó fiúba szeret bele, aki azonban egy meggondolatlan éjszaka után apává avanzsál, és így Ruthie-nak el kell fogadnia, hogy köztük nem lehet semmi.

- Sam és David: Róluk nincs sok mondanivaló, ők szimplán cukik, és ikrek, de egyáltalán nem hasonlítanak egymásra.

Azt hiszem, ezzel a kis leírással talán át tudok adni egy keveset a filmsorozat értékéből, de úgyis látni kell, ahhoz, hogy a véleményemet bírálni lehessen. Rengeteg információt nem írtam le, hiába tűnik úgy, hogy most már mindent lehet tudni, hiszen annyi csavar és keverés van, amiről nem tettem említést, hogy ezért már érdemes megnézni. Délutánra tökéletes kikapcsolódás, jól követhető, kiváló családi sorozat.
A Stroy tv-n nem sokára vége lesz, de úgy gondolom, hogy valamelyik csatornán majd úgyis újraindítják valamikor, ha azonban mégsem, akkor ajánlok egy nagyszerű oldalt, ahol számtalan sorozatot meg lehet tekinteni online, és hála Istennek, a Hetedik mennyország is köztük van.

Kellemes időtöltést! :)

3 megjegyzés:

  1. Heeey :) Ehhez most nagyon megjött a kedvem^^ Régebben sugározták, de sajna nem tudtam minden nap figyelmemmel követni, úgyhogy a lemaradozás miatt abba is maradt.
    Ma viszont reggeli közben belenéztem - az egyik adón épp akkor kezdődött -, és tuti, hogy a vége felé járnak, mert megvannak az ikrek, akik elég nagyok - 5-6 év körüliek. Nem tudod, hol lehetne letölteni? :))
    Mellesleg, Ruthie tényleg kis édes volt ^^ Sajnálom, hogy jött neki össze ezzel a Martinnal :-// Volt egy jelenete és jó pasi :DDD

    VálaszTörlés
  2. Igen, megértelek, én sem tudom minden nap nézni, hiszen ennyire nem tudom behatárolni az időmet sajnos, de hála istennek, hogy a UPC felvevős szolgáltatását élvezzük, ezért mindig felveszem, és amikor van időm, megnézem őket. :) Mostanra pl. már behoztam magam, de ma speckó nem fogom látni, ezért is állítottam be, hogy vegye fel. :) Ez azért nagyon sokat segít. De a jó öreg videókazetta sem rossz ötlet - már ha működne a videónk... xD :D

    Letölteni nem tudom, hogy le lehet-e, legalábbis én eddig még mindig csak az 1. évadnak találtam meg a letöltési lehetőségeit, de majd keresgélek egy-két helyen, ahová lehet, hogy feltöltötték, mert én is le akarom majd tölteni az egészet. :)

    Én annyira arra emlékeztem, hogy összejönnek Martinnal, tökre meglepődtem, hogy ennyire rosszul emlékszem... :S Sajnáltam én is őket, mert helyes csávó ez a Martin, valóban. :)

    Köszönöm, hogy írtál hozzám, el sem hiszed, hogy milyen jól esik, hogy van valaki, aki olvas. ♥ Puszillak :-*

    VálaszTörlés
  3. Jaj, Drága! Nagyon szívesen^^ Mellesleg, ne fáradj a link-keresgéléssel, mert aztán láttam, hogy már van olyan, ahol megnézhetem :DD Tegnap el is kezdtem, megnéztem egy részt :)) Ma este - ha minden jól megy és nem leszek zokni - folytatom is :)) Kellemes szórakozás, mivel itt végre nem szerelmes mindenki a szegény lányba :DD
    Írtam ezzel kapcsolatban a fórumon, amphe is jelzett, úgyhogy lesz mit olvasnod, ha fölnézel! Óóó... ha lesz időd, ajánlasz nekem valami olyan vigjátékot, amit pasik is megnéznek szemforgatás nélkül? Mert Pitta nincs oda az ilyen romantikus/humoros aranyosságokért, amiket én szívesen veszek :DD Persze megnézi velem, nem is fintorog, de ismerem annyira, hogy tudjam, nem fekszik neki és magától el se olvasná az ismertetőt;) Lehet, el kellene kezdenünk a Jóbarátokat vagy valami :D

    VálaszTörlés