2011. október 10., hétfő

Sorozatszemle (Glee)

Glee – sztárok leszünk (2009-   )


 Nem tagadom, egyik legkedveltebb sorozatom ez, egy véletlen folytán találtam rá. Barátnőm ajánlott egy-két számot a sorozatból, de nem erőltette, hogy mindenképp nézzem meg, magamtól ültem le, és néztem végig az első epizódot, és azóta is a rabja vagyok. A Glee egy – eddig – három évados sorozat, az elsőt még leszinkronizálták, sőt, vetítették is az RTL Klubon, de mivel nem igazán aratott sikert, a második évad magyarosításával nem igazán foglalkoznak. Ami szégyen, bezzeg a tucatszámra nézhető orvosos, nyomozós/rendőrséges meg mindenféle hasonszőrű filmet orrba-szájba adják, és ezzel tömik a gyerekek fejét is. Lényegtelen.
A harmadik évad pedig most, szeptember közepén indult újra, de sajnos a feliratkészítők is emberek, ezért elég lassan lehet haladni benne, jelenleg a második résznél tartok.

A sorozat alapjául a zene szolgál, de nem musicalről beszélünk. Rég elfeledett, vagy mai slágerek feldolgozását hallhatjuk, sokszor ismeretlen, de nagyszerű dalokat, amiket talán sosem fedeztünk volna fel, ha nem nézzük a sorozatot. Sok keverést, vagy, ahogyan ők hívják mash-upot is hallhatunk, amikor két vagy több számból állítanak össze egy egészet, de előfordulnak saját szerzemények is, amit elvileg a szereplők írtak (gyakorlatilag más kérdés :) ) Ezt megspékelik a mai tinik alapvető problémáival, a zenék köré szőnek egy színes, izgalmas történetet, és tádám, megkapunk egy nagyszerű sorozatot.
A Glee Klub, vagy más néven a New Direstions (Új irányzat), mi elnevezést a Klubban lévők találtak ki, miután valami újat akartak alkotni, mint az eddigiek. Egy fiatal tanár, Mr. Will Schuester (Matthew Morrison) vállalja, hogy felvirágoztatja a Klubot, amire rámegy (az amúgy elég rossz) házassága, és rengeteg bonyodalommal kell szembenéznie, amit nagyrészt Sue Sylvesternek köszönhet, a gimi pompomlány-csapat edzőjének. Sue (Jane Lynch) nagyszerű szereplő, aki gonosznak mutatja magát, de valójában ő is csak  egy esendő ember. Van egy nővére (aki a 2. évad végén sajnos meghal), aki szellemileg visszamaradott, és emiatt (is) elég nehéz élete volt a nőnek. Talán ezért, talán csak unalomból, vagy a szíve mélyéből áradó rossz miatt, de folyamatosan keresztbe kíván tenni Willnek és a Klubnak, és akcióit több-kevesebb sikerrel hajtja végre.

Egy kicsit a Klubról, és a benne lévő emberekről: 
Több tagja van, mindegyikük egyedi személyiség, és az összes imádnivaló valamiért.
Rachel Barry (Lea Michele) a kissé csúnyácska, de felettébb céltudatos és sikerorientált leányzó a középpont. Nagyrészt az ő és Finn Hudson (Cory Monteith) kapcsolata a főszál, de a többiek is jutnak szerephez bőven, de erről lentebb. :) Rachel egy reménytelenül romantikus, és hihetetlenül ügyes diák, akinek az álma, hogy példaképe után – Barbara Streisand – ő is híres énekesnő legyen, és a nevét megismerje az egész világ. Ambiciózus természete miatt sokszor adódik problémája, ami természetesen mindig megoldódik. Amúgy nem véletlenül álmodik híres karrierről, aki csak egyszer hallja őt énekelni, megérti a dolgot. Ajánlom beírni keresőbe a „Get it right” című számot, és meghallgatni. :) (Amúgy ez a ritkaságszámba menő originál szám egyike, ami nem átdolgozás, mint (nagyrészt) a többi.) Finn a szívtipró, aki focizik és kosarazik is, és mit ad isten, még hangja is van, így Will – egy kis rosszalkodással – őt is bevonja a csapatba, hogy ő legyen a fiú-lány/hősnő-főhős kombináció utóbbija, vagyis Rachel oldalán a férfi. Ez is, mint minden természetesen sok vitát szül, hiszen a többiek is vágynak a rivaldafénybe, főleg a molett, fekete bőrű Mercedes Jones (Amber Riley), akinek szintúgy nagyszerű hangja van, és az elismerést sokszor ki is harcolja magának.
Sok szerepet kap, főleg a második évadban Kurt Hammel (Chris Colfer) a bájos, angyalhangú fiú (másik kedvencem), aki a második évadra nem tagadja meg önmagát, és azt, hogy a fiúkhoz vonzódik. Sokat küzd a problémával, de az évad végére megoldódik, hála Blaine Andersonnak (Darren Criss), egy másik iskolából származó fiúnak, akivel Kurt a kényszeres iskolaváltás miatt ismerkedik meg.
De persze nem feledkezhetünk meg Quinn Fabrayről sem (Dianna Agron) és Noah „Puck” Puckerman  (Mark Salling) kapcsolatáról sem, továbbá ott van még a kerekesszékbe kényszerült Artie Abrams (Kevin McHale), aki ennek ellenére két csajjal is kavart, a koreai Tina Cohen-Changgal (Jenna Ushkowitz) és Brittany Pierce-szel (Britney Spears után szabadon, amiről amúgy egy rész is készült). Tina időközben átváltott a táncoslábú Mika Changre (Harry Shum Jr.), Brit pedig a látens (vagy annyira nem is?) homoszexuális, kissé dilinyós, álomvilágban élő lány pedig nem tudja eldönteni, hogy mit akar – Artie-t, vagy Santanát (Santana Lopez – Naya Rivera), így esik, hogy a szálak kavarodnak, csavarodnak össze-vissza, és így kapunk egy izgalmas, hétről hétre várható sorozatot, amiben csupa olyasmi történik, ami akár a való életben is megtörténhet.
Ne feledkezzünk meg azonban Willről sem, aki egy gimis szerelmet/házasságot rúg fel azért, hogy új életet kezdhessen Emma Pillsburyvel, akivel úgy tűnik, mégsem annyira illenek össze. De ez még a jövő zenéje.

Egy a lényeg, hogy mindenkinek ajánlom, aki szeretne egy jót nevetni, sírni, meghatódni, izgulni, vagy csak kicsit kikapcsolódni, hiszen ezzel a sorozattal ezt tökéletesen meg lehet valósítani.
Mindegyik rész letölthető, úgy tudom, DVD-n még nem nagyon lehet elérni, de ami késik, nem múlik ugyebár, mi izgatottan várjuk addig is. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése