2012. október 30., kedd

Sorozatszemle (Vámpírnaplók)


The Vampire Diaries ~ Vámpírnaplók (2009-   )


Ahogyan a nevében is benne van, ez a sorozat vámpírokról szól… Naplókról már annál kevésbé. Az első pár részben még csak-csak volt szerepe, de a több részben már teljesen más a lényeg, de ne rohanjuk ennyire előre.
A sorozat L. J. Smith azonos című regénysorozatából készült, amit bevallom, nem olvastam. Elkezdtem ugyan, de az 1. kötet felénél feladtam. Egyáltalán nem olyan a könyv, mint a sorozat (vagyis a sorozat nem olyan, mint a könyv), és mivel én a sorozattal kezdtem, azt szerettem meg, így a könyv már nem fogott meg. Ezért is lehet, hogy konkrétan csak a filmsorozatról írom a véleményemet. 
Szóval:

Alaphelyzetünk egy fiatal, gimnazista lány – Elena Gilbert (Nina Dobrev) –, épp suliba indul, amikor a barátnője Bonnie Bennett (Kat Graham) vezette autóval kis híján „kisiklanak” az útról. Ez duplán megrémíti Elenát, hiszen a szüleit alig pár hónappal ezelőtt egy autóbalesetben vesztette el. A történet amúgy az iskolában indul be, amikor a mindenkinek szimpatikus vámpírfiú, Stefan Salvatore (Paul Wesley) besétál.
Megismerjük a mellékszereplőket: a pattogó, irányításmániás Caroline Forbes-t (Candice Accola), a mindig ingerült, Mr. Kockahast, Tyler Lockwoodot (Michael Trevino), az expasit, Matt Donovant (Zach Roerig), a drogos öcsikét, Jeremy Gilbertet (Steven R. McQueen), stb., stb., de végül megjelenik a rosszfiú bátyus, Damon Salvatore (Ian Somerhalder) is.

A történet aztán kezdetét veszi, Stefan és Elena hamar egymásba habarodnak, de a titkok csak gyűlnek és gyűlnek, Damon folyamatosan közöttük táncol, és a vámpírlétet lassan elfogadó lány akárhányszor megelégeli és azt mondja, ennél többet nem tud befogadni, mindig jön  valami új és akaratlanul is belebonyolódik ebbe az életbe. Sorra jelennek meg az ellenségek, akiket ügyes trükkökkel legyőznek, de igazán akkor ijed meg Mistyc Falls lakossága, amikor tudomást szereznek az ősi, úgynevezett Eredeti (Originals) vámpírokról. Klaus (Joseph Morgan) és családja feladja a leckét a szereplőinknek, ám sok-sok cselszövés, zsarolás hatására ez a veszély is megoldódik, hogy utána jöhessen egy újabb.

A történet tele van félelmet keltő, véres, öldöklős, szívkiszakítós, kínzós jelenetekkel, szóval nem ajánlom kisgyerekeknek, sem vért nem bíró embereknek. Alapvetően viszont tinisorozat, sok vicces, aranyos jelenetet is láthatunk, rengeteg eseményeken vesznek részt, sok szép ruha fogad bennünket. Rengeteg visszatekintéses rész is van, hiszen még Stefan is több mint 100 éves, nem beszélve az Eredetiekről, akik már az 1000. születésnapjukat is megérték.

Mindenkinek ajánlom, aki egy kis kikapcsolódásra vágyik, mert arra tökéletesen megfelel. Mindig nagy fordulatokkal találjuk szemben magunkat, folyamatosan képesek minket meglepni, amiről A-t hiszünk, biztos, hogy B lesz. A szereplőket tudjuk utálni és szeretni, vannak idegesítő karakterek, és lesznek kedvencek. Sok-sok lénnyel találkozunk: vámpír, boszorkány, szellem, vérfarkas, hibrid (vámpír-vérfarkas), vámpírvadász, Petrova hasonmás, szellemekkel suttogó :P, stb., stb..



Egy jól összerakott, néha-néha a szerelmi Stefan-Elena-Damon háromszögtől idegesítő sorozattal találjuk szembe magunkat, ha belevágunk a megnézésbe. Nem csak lányoknak ajánlott, nincs elrontva nyálas romantikával, és Damon felsőteste mutogatásán kívül a lányok is erőszeretettel meztelenkednek. :)
Ősszel kezdték el vetíteni a 4. évadot, sajnos Magyarországon a 2. évadig jutottak, de mindenkinek hőn ajánlom eredeti hanggal, felirattal nézni. Sokkal élvezhetőbb, és a felirat általában már másnapra elkészül, szóval várni sem nagyon kell. Ajánlom figyelmetekbe a www.vampirnaplok.hu weboldalt, ami mindig friss és aktuális hírekkel szolgál a sorozatról.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése